Önce Oppo, Ardından Xiaomi: Çinli Üreticilerin Türkiye Macerası

Sanayi Bakanlığı web sitesindeki haberler bölümünde Xiaomi ve Oppo ile ilgili önemli haberler paylaştı. Çin merkezli Oppo ile Xiaomi firmaları ülkemizde üretime başladı.

Oppo ile Xiaomi Fabrika Kurdular

2020 yılı sonlarında yapılan açıklamalarda Türkiye’de fabrika kuracağı açıklanan firmalardan Oppo, yapılanmasını tamamladı. Tuzla’daki 12.000 m2 alana sahip fabrikasını CKD (complete knock-down) sistemiyle yaptı. CKD sistemi, demonte parçaların bir başka ülkeye gönderilerek burada montajlanması ve piyasa arzını ifade ediyor. Özetle Oppo, Çin ya da farklı ülkelerden gelen parçaları Tuzla’daki fabrikada birleştirilip satışa çıkaracak. Bu arada Oppo’nun Tuzla’daki fabrikayı 3 ayda kurduğunu hatırlatalım. Halihazırda kullanılmayan bir fabrika binasını SMT (surface mount technology) üretim bandı ve gerekli sistemleri kurarak hazırladılar. SMT üretim bandı da CKD sisteminde kullanılan ve parçaların montajlandığı üretim bandı oluyor.

Oppo firmasının Türkiye fabrikası

Aynı şekilde Xiaomi de İstanbul Avcılar’da eski bir fabrika binasını CKD sistemiyle üretim yapacak şekilde hazırladı. Ardından test üretimine başladı. Bu haberi de yine Sanayi Bakanlığı, kendi web sitesinde 11.03.2021 tarihinde paylaştı.

Xiaomi firmasının Türkiye fabrikası

Bu Gelişmenin Bizlere Katkısı

Gelinen noktada birkaç önemli faydadan bahsetmek isteriz. Öncelikle Türkiye’de üretilmiştir damgası, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacak. Diğer katkıları da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Fiyat Avantajı

Öncelikle fiyat avantajı söz konusu olacak. İthal telefonlardan alınan ek vergiler, ülkemizdeki kullanıcıların sıradışı fiyatlarla bu cihazlara sahip olmasına neden oluyordu. Türkiye’de montajlanıp “Made in Turkey” yazan telefonlardaki vergi avantajı nedeniyle kayda değer fiyat iyileşmesi yaşanacak.

Xiaomi ve Oppo İstihdam Yaratacak

1000 kişinin üzerinde istihdamdan bahseden firmalar sözlerini tutarlarsa iş hayatı için önemli bir gelişme olacak.

Sonuç

Bu haberler ülkemizdeki son kullanıcıları sevindirdi. Çünkü daha az parayla daha gelişmiş bir cihaz satın alma şansları olacak. Öte yandan dünyadaki en ucuz iş gücüyle ön plana çıkan Çin’den iki markanın üretimlerini kısmen ülkemize taşıması eleştirilen bir nokta olarak göze çarpıyor.


“Önce Oppo, Ardından Xiaomi: Çinli Üreticilerin Türkiye Macerası” için bir yanıt

Bir yanıt yazın