FreeDOS Bilgisayara Windows Nasıl Yüklenir?

Günümüzde üreticiler çok farklı donanımsal ve yazılımsal özelliklere sahip bilgisayarlar piyasaya sürüyorlar. Burada amaç hem fiyat rekabetinde öne geçmek hem de herkesin ihtiyaçlarına uygun olabilecek ürünler üretmek. Peki satın aldığımız bilgisayar FreeDOS ise, nasıl Windows yükleriz?

Nedir FreeDOS?

İşlemci, RAM, ekran kartı, disk vs donanımsal bileşenleri bu yazımızda göz ardı edelim. Bazı bilgisayarlarda Windows, bazılarında Ubuntu (ve farklı adlara sahip farklı linux dağıtımları da olabilir), ve bazılarında FreeDOS işletim sistemleri görmekteyiz. Bunların tamamı birer işletim sistemi. Windows ve Ubuntu gibi sistemler grafik arayüze sahip. Yani görerek ve tıklayarak işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Hazır programları çalıştırabiliyorsunuz. FreeDOS ise komut satırında çalışan bir işletim sistemi. Bunu etkin kullanabilmek için komutları bilmeniz gerekiyor. Ve grafik arayüze sahip sistemler kadar verimli şekilde kullanma şansınız yok.

FreeDOS Bilgisayara İşletim Sistemi Yüklemek

Eğer bir linux kullanıcısıysanız zaten bir rehbere ihtiyacınız yoktur diye düşünüyoruz. İlk defa denemek isteyenler için her bir linux dağıtımının ayrıntılı rehberi var. Biz burada Windows işletim sisteminin nasıl kurulacağını anlatacağız.

FreeDOS Bilgisayara Nasıl Windows 11 Kurarız?

Yazının hazırlandığı tarih itibariyle en son sürüm olan Windows 11 sistemini kurmak için birkaç hazırlığa ihtiyacımız var. En az 8GB büyüklüğünde boş bir USB flash disk edinmemiz ve bir yakınımızın bilgisayarını kullanmamız gerekiyor.

A- Ön Hazırlık ve USB Medya Oluşturma

1) Öncelikle Microsoft’un web sitesinde şu adrese gidiyoruz: Download Windows 11 (microsoft.com)

2) Sayfa açılınca buradaki Windows 11 Yükleme Medyası Oluşturma bölümündeki “Hemen İndir” butonuna tıklamamız gerekiyor.

Windows 11 medya oluşturma aracı

3) Aracı indirince çalıştırıp yönetici hakları kullanmasına izin veriyoruz. Lisans sözleşmesine tamam deyip programın ana ekranına geçiyoruz.

Ardından “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluştur” seçeneğini seçip ileri butonuna tıklıyoruz.

4) Sonraki ekranda dil ve mimari seçeneklerini belirliyoruz. Buradaki seçeneklerde dikkat etmemiz gereken şey, yeni satın alınmış bir bilgisayara kurulum USB’si hazırladığımız için 64bit mimariyi seçmemiz gerektiği. Günümüzde üretilen tüm bilgisayarlar 64 bit mimariye uygun üretilir.

5) Bir sonraki ekranda ise “USB flash sürücüsü” seçeneğine tıklıyoruz.

6) USB flash diskimizi takıp ileriye tıkladığımızda bu küçük program, internet üzerinden Microsoft sunucularından Windows 11 işletim sistemini indirip kurulum yapacak şekilde USB flash diske yazıyor. Bu aşamada işlem, internet bağlantı hızı ve kullanılan bilgisayar/flash diske göre yarım saat kadar sürebilmekte.

ÖNEMLİ NOT: Bu işlem devam ederken bir yandan da yeni bilgisayarımızın özellikle kablosuz ağ ve ethernet sürücülerini (driverlarını) indirmelisiniz. Üretici firmanın web sitesine girip model veya seri numarası yazınca gerekli driverlar ekranda görebilirsiniz. Driverları indirmeniz, Windows kurulum sırasında otomatik tanımazsa internete girip tüm güncellemeleri yapabilmeniz açısından çok önemli. İndirdikten sonra Windows 11 medya oluşturma aracının da işi bitince, aynı USB içerisinde örneğin “SÜRÜCÜLER” adıyla bir klasör açarak buraya kopyalayabilirsiniz.

B- Windows’u Yeni Bilgisayara Kurma

7) Her şey tamamlanınca USB diski çıkartıp yeni aldığımız bilgisayara takabiliriz. Taktıktan sonra yeni bilgisayarı açıp Bios/UEFI firmware ayarlarına girmeliyiz. Çünkü bilgisayarı içerisindeki sabit diskten değil hazırladığımız USB flash diskten başlatmamız gerekiyor. Burada şu tuşa basın şöyle yapın diyebileceğimiz bir standart yok. Çünkü her marka bilgisayar üreticisi kendine özgü bir yöntem belirliyor. Genelde boot menü için F9, ESC, F2, F10, Delete tuşlarından biri ile USB diskten başlatabileceğimiz bir menüye veya ayarlara gidebiliyoruz. Kullanma kılavuzunu okuyarak ya da arama motorlarında arama yaparak gerekli tuş veya tuş kombinasyonunu bulabilirsiniz.

8) Yeni bilgisayarı USB’den başlatmayı başarınca yandaki görseldeki gibi Windows kurulum ekranı bizi karşılayacak.

İleri butonuna tıklayarak sonraki ekrana geçiyoruz.

9) Bu ekran, mevcut Windows sürümünü yükseltmek mi yoksa yeni Windows yüklemek mi istiyorsunuz diye soruyor. FreeDOS bilgisayarda mevcutta Windows olmadığı için alttaki “Özel: Yalnızca Windows yükle” seçeneğine tıklıyoruz.

10) Bir sonraki aşamada ise kurulacak diski seçiyoruz. Burada veri kaybı sizin için önemli değilse öncelikle listede görülen tüm disk parçalarını tek tek seçerek “Sil” butonuna basarak silebiliriz. Ardından “Yeni” butonu ile yeni bir disk oluşturup bu diski seçerek Windows sisteminin buraya kurulmasını sağlıyoruz.

ÖNEMLİ NOT: Bu ekranda hiçbir disk göremiyorsanız aşağıdaki “Kurulum Sırasında Diskim Görünmüyor” adlı başlığa göz atın.

11) Tüm işlemler tamamlanınca yandaki görseli bilgisayarımızın ekranında göreceğiz ve kurulum aşamalarını takip edeceğiz.

Bu ekranı gördüyseniz her şey tamam ve Windows kurulmaya başlandı demektir. Bu ekranı mutlaka takip edin ve bilgisayar yeniden başlarsa mutlaka USB flash diskinizi bilgisayardan çıkartın. Yoksa sürekli kurulum başlangıç ekranına dönebilirsiniz.

Yukarıdaki süreçte bilgisayar birkaç kez kendiliğinden yeniden başlayabilir. Yeni bilgisayarlarda 5-10 dakikalık bir süre sonunda “Hoşgeldiniz” karşılamasını göreceksiniz. Ardından oturum açma ve Windows’un etkinleştirilmesi için Windows size birkaç soru sorarak sizi yönlendirecek.

Kurulum Sırasında Diskim Görünmüyor

Son model bilgisayarlarda bazı yeni teknolojiler kullanıldığından Windows kurulum sırasında bu donanımları tanıyamayabiliyor. Bu, genellikle Intel markasının yeni donanım sürücüsünün henüz Windows kurulumuna entegre edilmemiş olması nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki linkten Intel® Rapid Depolama Teknolojisi Bellek ile Sürücü Kurulum Yazılımı Intel® Optane™ (10. ve 11. Nesil Platformlar) adlı sürücüyü indirmelisiniz. Sonrasında kurulum için hazırlanan USB medya içerisinde bir klasör oluşturacaksınız. İndirdiğiniz .zip uzantılı dosyanın içeriğini bu klasör içerisine çıkartıp kurulumu başlatacaksınız. Windows kurulumu esnasında “Sürücü Yükle” seçeneği ile bu sürücüyü yüklediğinizde sorununuzu çözebilirsiniz.

https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/download/19512/intel-rapid-storage-technology-driver-installation-software-with-intel-optane-memory-10th-and-11th-gen-platforms.html

Yeni bilgisayarınızı güzel günlerde kullanmanız dileğiyle…


Yazımızla ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanına bırakabilirsiniz. Ayrıca şirketimize, ürün ve hizmetlerimize yönelik görüş, öneri, istek ve taleplerinizi iletişim bölümünden paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın